Reinvigorating a Traditional Adelaide Villa

The Client's Story

In a number of areas, this property was in need of some love and attention. Both its age, and the fact that some fairly low quality restoration and renovation work had been done over the years, meant that the walls and ceilings in the original front part of the house in particular desperately needed attention.

In addition to completely reimagining the configuration of the kitchen extension to open it up and make it more accessible, the client wanted to refresh the overall design style. Furthermore, parts of the house also needed some structural repair, and this underpinned all of the work that we did.

Furthermore, the original, significantly older front part of the house needed attention, in particular repairing the cracks in the walls and ceilings that had appeared over time.

After

The client wanted a high end kitchen renovation that resulted in a more open and welcoming space, as the island that was previously there segmented the room and made it feel quite enclosed.

As part of this process, we also made alterations to the existing doors and windows and, most crucially, re-tiled the floor. This not only produced a more contemporary style surface, but also broke up the previously dominant uniform cream colour scheme.

The level of detail that went into the features we installed in the kitchen made this highly rewarding, project to undertake. In terms of repair and restoration work, the walls and ceiling throughout, especially in the original older parts of the house, required high levels of expert workmanship. The highly successful end result is testimony to the quality of the work of our team and associated trades.

Key Features

  • Stunning kitchen island bench
  • Imported marble and natural stone worktops
  • 2PAC Shaker finishes on all doors, drawers and panels
  • Fully integrated appliances including concealed washer and dyer to laundry
  • Deep, dark colour also provides a strong visual contrast with the lighter coloured walls
  • Strip lighting and downlights in the cabinetry

There has undoubtedly been a shift towards more open plan, flowing living spaces in both contemporary and heritage homes in Adelaide, and this kitchen renovation in a classic sandstone villa was no exception.

In addition to completely reimagining the configuration of the kitchen extension to open it up and make it more accessible, the client also wanted to refresh the overall design style. Furthermore, parts of the house also needed some structural repair, and this underpinned all of the work that we did.

Episode 1 - Introduction

Episode 2 - Demolition

Episode 3 - Tiling

Episode 4 - Painting

Episode 5 - Final Product

BOOK YOUR IN HOME DESIGN CONSULTATION

View some of our other projects

Extensive home extension at Everard Park
Enhancing functionality in this bathroom and laundry in Athelstone
Effectively using space in Osborne
Comprehensive home renovation in Seaton
Preservation and Restoration in this charming home in Norwood
Creating a Master Retreat in Mile End