An Adelaide Bathroom Renovation Made for Family Living

The Client's Story

It may be a common place — but is nevertheless true — that the bathroom, laundry and other wet areas are the parts of a home that show their age the quickest and are most often in need of renovation when homeowners want to bring an older property up to contemporary standards.

This is particularly the case in heritage properties which may not have the sort of layout or floorplan that necessarily suits modern living. With a family of five to contend with, our clients Nella and Tony wanted to renovate the wet areas in their home, to give them a design refresh and make them more user friendly, given the amount of use they get.

For Nella, it was also important that the same style and colour palette flowed throughout the house and into the wet areas, for a more unified style. In addition, the property had a courtyard that was not being utilised to its full extent, and so Trilogy Projects was tasked with incorporating easier access to this space as part of the work.

After

The clients had a very clear vision as to what they wanted their Adelaide bathroom renovation to achieve. Top of the list was that the bathroom and laundry were to be configured to create more useable space, suitable for busy daily life with a family of five. In the bathroom, this included large open showers and significantly more vanity space.

In both the bathroom and laundry, the clients were also very clear that they wanted all of the wet areas were to be fully tiled, making them easier to clean and better able to cope with the amount of use they get.

The client was especially keen on the shower area being opened up, as in its former state it was somewhat cramped and claustrophobic. In order to achieve this, we removed brick work up to the ceiling, tackled a load bearing wall. This was a demanding task that required significant planning, but the end result shows that it was clearly worth it.

Key Features

  • Slate floors in the bathroom and laundry to complement the existing floors through the home
  • Beautiful, patinated seaweed colour subway tiles as a feature behind the freestanding bath and over the sink and appliances in the laundry
  • Custom made cabinetry and vanity
  • High window that floods the room with light
  • New doorway through to the courtyard from the master bedroom, enabling that space to be utilised more efficiently — and creating a quiet parent’s retreat!

BOOK YOUR IN HOME DESIGN CONSULTATION

View some of our other projects

Extensive home extension at Everard Park
Enhancing functionality in this bathroom and laundry in Athelstone
Effectively using space in Osborne
Comprehensive home renovation in Seaton
Preservation and Restoration in this charming home in Norwood
Creating a Master Retreat in Mile End