Creating a New Footprint for Modern Living in Maylands

The Client's Story

The original kitchen area was dated and dark and although it was kept in great condition, it was not functional for the modern take on life. The dark timber throughout was throwing a dark mood and closing in the space, particularly due to the high breakfast bar.

The clients were looking for the ‘hub of the house’ to be the focal point and tick all the boxes when talking functionality, whilst giving the area a modern and spacious look and feel.

The must haves included:
* Walk in pantry
* Effectively utilising space under a staircase
* Bright and inviting area
* Cellar door which complimented the area
* Centre hub island bench

The timber feature work to the cathedral ceiling, was eye catching and provided an opportunity to keep this feature but refresh it to compliment the new style.

After

The kitchen was completely removed, and a new footprint was derived. This allowed you to walk around the island bench which in turn gave the kitchen an element of space. Under the stairs was modified which allowed integration of the joinery under the staircase giving a seamless and clean look.

All the timber throughout was stripped and re-painted a light colour. This lifted the room and gave it an element of space which allowed us to highlight the structural timbers running out of the cathedral ceiling as these were kept natural.

The doorway which led to the airlock was removed as it cluttered the area, and was turned into a square flush opening. To complete the renovation, new scented spotted gum flooring was installed throughout which tied in well with the rest of the house. The existing cellar doors were completely stripped back and time was spent to get the perfect match to the new cellar doors.

Key Features

  • Kitchen island bench for family gatherings
  • Hidden pantry for easy yet discreet access
  • Cathedral style ceiling with exposed timbers and large fan
  • Cellar doors

BOOK YOUR IN HOME DESIGN CONSULTATION

View some of our other projects

Extensive home extension at Everard Park
Enhancing functionality in this bathroom and laundry in Athelstone
Effectively using space in Osborne
Comprehensive home renovation in Seaton
Preservation and Restoration in this charming home in Norwood
Creating a Master Retreat in Mile End