The Keys to a Comprehensive Kitchen Renovation

The Client's Story

The property is owned by Robyn, who works as a nutritionist and operates her business from home, including giving individual cooking lessons to her clients. This meant that not only did the new kitchen renovations need to provide suitable work space, but the finish also needed to be completed to the highest quality, as the kitchen is both part of her home and a central component of Robyn’s work.

Before the kitchen renovations, there was only limited bench top and food preparation space, while the cabinetry and nib wall made the room feel somewhat enclosed and confined. The colour scheme also meant that the kitchen appeared a little dated, and out of keeping with the contemporary, professional look that Robyn was after. In essence, what was needed to complete the client’s vision was a comprehensive renovation of the kitchen and laundry, combined with a variety of intricate details designed to lift the project beyond that of a standard renovation.

After

The original kitchen and laundry were discrete spaces, and altering this was one of the client’s key aims. To achieve this, we punched a hole through the wall between the kitchen and the laundry, and this created a utility zone which could be used as either a kitchen or a laundry space, as required.

Robyn had some very clear ideas when it came to design style and features, and we were happy to oblige. For instance, as part of the kitchen renovation process, she wanted to have natural Tasmanian oak reveals on the window and door openings as an intricate detail that would give the kitchen a unique, high quality finish. In addition, Robyn wanted to bring more natural light into the kitchen, so we added additional glazed doors, along with lots of colour to make it a really fun and inviting space.

One of the key features of this kitchen and laundry renovation was removing the timber floor and replacing it with a tiled finish that flows from one space into the next. These light coloured tiles also add to the sense of light and space, and coordinate well with the new joinery and cabinets. The creation of a utility zone, where the kitchen and laundry spaces merge and provide flexibility as to how they are used was also central to the entire project.

Key Features

  • Multi-purpose utility zone between kitchen and laundry
  • Tasmanian Oak reveals on windows and door openings
  • Additional glazed doors for additional natural light and an inviting space
  • Bold use of colour to create a fun kitchen
  • Large island bench specific to the needs of this client's cooking classes

A recent kitchen renovation that we undertook in conjunction with Das Studio proved to be a fascinating project, as there were a number of unique and special requirements that the client needed to have incorporated in the work.

BOOK YOUR IN HOME DESIGN CONSULTATION

View some of our other projects

Extensive home extension at Everard Park
Enhancing functionality in this bathroom and laundry in Athelstone
Effectively using space in Osborne
Comprehensive home renovation in Seaton
Preservation and Restoration in this charming home in Norwood
Creating a Master Retreat in Mile End